Extension/alteration

Itchenor Sailing Club 1

The members of Itchenor Sailing Club had long required modernisation of their historic clubhouse, which sits at the waters edge overlooking Chichester harbour.  The series of fisherman?s cottages had been combined, altered and extended over some 80 years to produce a melange of interconnected rooms of various sizes, including a bar, an ancient kitchen, a small, dark dining room, and B & B accommodation above; all full of character but no longer fit for purpose. 

 

The brief was wide ranging: enlarge the dining room, reconfigure the servery area improving traffic flow, reshape and refit the kitchen, redesign one wing of bedrooms; all using modern natural hard wearing materials capable of withstanding the requirements of a busy sailing club, including the persistent effects of salt water and tide both inside and out.  The members of the club were especially concerned that the design should retain the special character and 'feel? of their much loved historic buildings while at the same time modernising, brightening and opening spaces - quite a challenge!

 

The final design retains as much as possible of the original cottages, including external facades, internal bay windows and doors, hidden cupboards and inbuilt nooks and crannies.  Where fulfilling the brief required removing original features these were, when possible, recreated using sympathetic materials, including a 'trophy wall/ cupboard? and painted panelling to the walls. 

 

The final result was an atmospheric dining room seating 80 plus, a curved servery area able to handle over 300 covers per sitting, a modern kitchen facilitating an improved food offering, and 3 additional en suite bedrooms.  The redevelopment was completed on time and on budget, insuring members had minimal interruption to their sailing season.

please select